Старый Киев

Як буде перейменовано вулиці в Києві — результати голосування

admin 21.06.2022 Новини

В рамках дерусифікації було прийняте рішення про перейменування усіх вулиць Києва, які пов’язані з росією або комуністичним режимом (на жаль, останні все ще залишились, незважаючи на нещодавній процес декомунізації). Експертна комісія запропонувала варіанти назв для всіх обраних вулиць, проспектів, бульварів та провулків, до них було додано також ще декілька опцій на розгляд — і цей набір було подано на голосування.

У голосуванні у додатку Київ цифровий взяли участь понад 6.5 мільйонів містян. Більша частина обраних варіантів саме із запропонованих комісією опцій (що логічно). Суб’єктивно відмітимо як позитивне явище велику кількість назв, пов’язаних зі старим Києвом — старі назви вулиць, районів, місцевості, ландшафту. Звісно, дуже радісно відмітити перейменування на честь військового та активіста Романа Ратушного (який, на жаль, нещодавно загинув) (його ім’ям названо вулицю Волгоградську на Солом’янці) та активістки Катерини Гандзюк (на її честь названо колишню Біломорську в Деснянському районі).

Окрема втіха — нові назви вулиць Умберто Еко (колишня Марії Боровиченко), Богдана Ступки (колишня Сулеймана Стальського), Рея Бредбері (колишня Володі Дубініна), Данте Аліг’єрі (колишня Василя Жуковського), Вінстона Черчилля (колишня Червоноткацька)…

Повний перелік перейменувань, за які проголосували користувачі додатку можна переглянути за посиланням або на інтерактивній мапі.

Наведемо кілька найбільш помітних змін назви:

площа Льва ТолстогоСтарокиївська

вулиця Льва ТолстогоУкраїнських Героїв

вулиця Пушкінська — громадського діяча, мецената, агронома Євгена Чикаленка

вулиця Маршала МалиновськогоГероїв полку «Азов»

вулиця Маршала Тимошенка – українського дисидента
Левка Лук’яненка

провулок Олександра Бестужева – музиканта
Андрія Кузьменка (Скрябіна)

вулиця Смоленська – одних з найбільших київських меценатів Сім‘ї Бродських (зокрема вони побудували та передали місту Бессарабський ринок)

проспект Мінський — Литовський

вулиця Московська — Князів Острозьких

бульвар Ромена Роллана — письменника Жуля Верна

вулиця Маршала Якубовського — Героїв Маріуполя

До голосування увійшли 296 об’єктів, які були відібрані експертною комісією. Результати передано в Київраду для подальшого розгляду комісії. Після остаточних висновків депутати міської ради будуть голосувати за затвердження перейменувань. Серед іншого комісії потрібно буде перевірити декілька назв, які дублюються.

До складу експертної комісії залучили спеціалістів Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені Грушевського, Інституту українознавства імені Крип’якевича, Інституту мовознавства імені Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури імені Шевченка.

Чекаємо на офіційне затвердження.

Like this Article? Share it!

Leave A Response